24 iunie 2013

A fi rebel

Ce înseamnă „a fi rebel”? Rebel este cel care nu se supune ordinii, care încalcă legile juridice, morale sau de orice alt fel. În sens larg, rebelul este cel care arată nesupunere. Dar pentru ca ceva să afișeze nesupunere e nevoie de niște legi prealabile, împotriva cărora rebelul să se răzvrătească. Nu poți fi rebel decât într-o societate care își are legile ei proprii. Astfel, cel care se revoltă împotriva acestor legi e considerat un rebel.

Cuvântul „rebel” poate fi luat în mai multe sensuri. Un sens ar fi acela că un rebel încearcă întotdeauna să sfideze, să atragă atenția celor din jur prin comportamentul său nonconformist, prin opiniile sale diferite sau prin îmbrăcămintea sa neobișnuită. Un rebel este întotdeauna diferit față de ceilalți, tocmai fiindcă este rebel. El poate naște teama, antipatia, fascinația sau chiar ura. Un alt sens al cuvântului rebel este acela de membru al unei rebeliuni. Acesta, oameni buni, a fost sensul inițial al cuvântului „rebel”. Combinat cu primul sens, a dat naștere cuvântului care exprimă o persoană care, prin modul în care se îmbracă, prin obiceiurile sau opiniile pe care le are, se împotrivește ordinii prezente din societate.



Un amănunt important, definitoriu pentru o astfel de persoană: rebelul nu este și nu poate fi niciodată la modă, pentru că, dacă ar fi la modă, n-ar mai fi rebel, ci ar fi un simplu individ la modă, aparținând marii turme de indivizi la modă. Așadar, rebelul trebuie să fie diferit de ceilalți. Și mai este un lucru important: rebelul nu ține cont de valorile promovate de societatea în care trăiește, ci se opune acestor valori. E suficientă o analiză amănunțită a valorilor societății actuale, pentru a ne da seama cam cum ar putea arăta un rebel. Acesta trebuie să fie întotdeauna diferit de restul societății, chiar amendabil.



Cea mai mare pedeapsă pe care un rebel o poate primi este închisoarea (tâlharii nu intră în această categorie). Închisoare pentru comportamentul său, pentru îmbrăcămintea sa, chiar pentru opiniile sale. În acel moment, putem spune că rebelul și-a câștigat dreptul la existență. A devenit celebru pentru nesupunerea sa. Totuși, despre activitatea rebelului se va vorbi puțin, ca nu cumva să audă și copiii sau ceilalți membri ai societății, și astfel să-l imite. A vrut să fie un rebel, și iată că a reușit. Putea să fie ceva mai moderat, dar n-a vrut. A vrut să meargă înainte în răzvrătirea sa, iar acest lucru i-a adus încarcerarea. Din acest moment, va fi ținut departe de societate, de prieteni și de familie, ca nu cumva să transmită și celorlalți părerile lui. Ce se va întâmpla cu el după aceea, Dumnezeu știe! Cert este că va deveni un om nou, un om schimbat, cu alte păreri și un alt mod de viață. Un om care a simțit pe pielea lui ce înseamnă să fii rebel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu