5 mai 2013

Sovinismul - intre mit si realitate

             În mod oficial, noțiunea de șovinism este caracterizată ca fiind o atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și intoleranței naționale, care se bazează pe un naționalism extremist, scopul acestui șovinism fiind chiar rasismul.
             Partea interesantă vine tocmai atunci când se cercetează rădăcinile noțiunii de "șovinism" deoarece odată cu cercetarea acelor rădăcini se poate observa faptul că această noțiune de șovinism a fost în așa fel mistificată încât și-a pierdut înțelesul original.

Soldat francez


               Noțiunea de șovinism își are originea în Franța Napoleoniană, ea provenind de la numele lui Nicolas Chauvin, un recrut patriot din armata lui Napoleon I ( n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena) , despre care se spune că ar fi fost rănit de 17 ori în lupte. Idealismul său exacerbat a fost ridiculizat în comedia La Cocarde tricolore (1831, Paris) scrisă de frații Theodore și Hyppolyte Cogniard, unde apărea afirmația "je suis français, je suis Chauvin" (sunt francez, sunt șovin), temă reluată și caricaturizată apoi în numeroase vodeviluri, ocazie cu care s-a impus termenul de Chauvinisme (șovinism), desemnând un patriotism care se manifestă printr-o admirație sinceră,  nelimitată, necritică, pentru patria sa.

Napoleon


          După cum bine se vede și în cazul șovinismului a existat o mistificare, venită inițial din partea unor comedianți, apoi de la gluma fraților Cogniard s-a trecut la ceva cu totul diferit.
          Această trecere a fost favorizată de către mentalitatea "anti-națională" de sorginte extrem stângistă, care a transformat noțiunea de patriotism fervent în ceva diabolic. Aceasta este "magia" extrem stângistă, ea dă naştere unor noţiuni menite să diabolizeze duşmanii politici .
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu