25 octombrie 2012

Regatul Bitiniei




  Un alt regat trac prezentat de către istoria oficială ca fiind unul grec a fost Regatul Bitiniei. Chiar dacă anumiţi indivizi vor ca istoria Neamului Românesc să se oprească doar la tracii daci asta nu înseamnă că minciunile debitate de către ei vor putea fi perpetuate la nesfârşit. Este bine de ştiut faptul că Regatul Bitiniei a fost un alt stat trac bine dezvoltat din punct de vedere tehnologic şi că acest regat aparţine istoriei Neamului Românesc.

Harta Bitiniei



  Potrivit autorilor antici, Herodot (n. 484 î.Hr. - d. cca. 425 î.Hr.), Xenofon (n. 427 î.Hr. - d. 355 î.Hr.) şi Strabon (n. 63 î. Hr.  - 26 d. Hr.), bitinienii erau un trib trac originar din Peninsula Balcanica care a cucerit partea nord-vestică a Anatoliei. Acolo s-au aliat cu celelalte triburi trace şi împreună cu lidienii au fondat Regatul Lidian. Regat care a atins apogeul în timpul lui Cresus ( 595 î.Hr. — d. 546 î.Hr. ), suveran abil care  reușește să-și extindă regatul pe o mare parte din Asia Mică. Norocul și bogăția lui Cresus au devenit legendare.





 
Strabon

  Lidianul crezând în spusele unei legende din antichitate : „Dacă treci râul Halys vei distruge o mare împărăție”, atacă Imperiul Persan neştiind că acea mare împărăţie era chiar împărăţia sa, astfel  Cresus atacă Imperiul Persan,  tentativă soldată cu înfrângerea sa de către de oștile lui Cyrus al II-lea cel Mare . Astfel, Cresus se retrage în capitala regatului său, Sardes, care ulterior va fi asediată și cucerită de perși. După cucerirea Lidiei şi transformarea ei în satrapie, la rândul ei Bitinia a fost transformată în satrapie în anul 546 î.H. Chiar dacă Bitinia într-un mod oficial făcea parte din Imperiul Persan, suveranii bitinieni s-au bucurat de o mare autonomie, ei trebuind doar să îi ajute cu trupe.



Cresus




  Regatul Bitiniei şi-a recăpătat independenţa în urma invaziei Imperiului Persan de către tracul Alexandru cel Mare, regii care au condus în acea perioadă Regatul Bitiniei au fost Bas ( 376 – 326 î.H ) şi Zipoites ( 326 – 278 î.H ). Urmașii săi duc o politică de centralizare şi dezvoltare a statului, astfel sunt fondate noi orașe : Nicomedia ( Izmit) în 264 î.H , Prusa ad Olympum ( Bursa).


Cavaler
 


  Fiul lui Zipoites, Nicomedes a fost fondatorul Nicomediei, oraş care a devenit capitală n timpul domniei sale ( 278 – 255 î.H ) Regatul Bitiniei a devenit un regat prosper şi puternic . După Nicomedes, la domnia Bitiniei a venit Zielas ( 254 – 228 î.H ) care a trebuit să îşi apere regatul de invazia celţilor galaţi, lupta dintre tracii bitini şi celţi a fost una dură în care chiar dacă bitinii au reuşit să îi respingă pe celţi, ei au făcut-o cu mari pierderi umane printre care s-a numărat şi Zielas.


Prusias I
 

    Lupta pentru eliberarea Bitiniei a fost continuată de către Prusias I ( 228 – 182 î.H ), fiul lui Zielas, el  reuşind să îi învingă pe galaţi, după această victorie el a purtat un alt război victorios împotriva lui Attalus I din Pergam. Motivul luptei sale împotriva lui Attalus a fost reprezentat de către politica sa expansionistă. Aliatul lui Prusias a fost  Filip al V – lea al Macedoniei. În timpul războaielor Republicii Romane cu Antioh al III – lea, Prusias a adoptat o poziţie neutră. La curtea lui Prusias I şi-a găsit sfârşitul în anul 183 î.H  geniul militar cartaginez Hannibal care s-a sinucis pentru a nu cădea în mâinile romanilor.


Hannibal




   Începerea decăderii Regatului Bitinian a avut loc în timpul lui Nicomedes al II-lea (  182 – 127 ) - care nefiind atât de abil din punct de vedere politic ca şi predecesorii săi şi a crezut în bunăvoinţa romanilor,  această naivitate costându-l scump atât pe el cât şi pe urmaşul său Nicomede al III – lea ( 127 – 94 î.H ) care şi-a dat seama că influeţa romanilor în regatul său a devenit aşa mare încât,  în anul 104 î.H a declarat că "Toți cei eligibili pentru serviciul militar din regatul meu au fost jefuit de catre romani și vânduţi  ca sclavi", asta însemnând că nu mai putea controla puterea romanilor. 




Razboinic Bitinian



  Ultimul reprezentant al monarhiei Bitiniene a fost Nicomede al IV – lea ( 94 – 74 î.H ) . Politica dusă de acest principe a fost una abilă, el reuşind să se folosească de relaţiile sale de prietenie cu romanii pentru a se impune în regiunea Anatoliei. Nicomede a IV – lea este cunoscut în istorie pentru relaţia sa de prietenie cu tânărul  pe atunci ambasador roman Iulius Cezar ( 100 - 44 î.H ). Duşmanii politici ai lui Cezar s-au folosit de prietenia lui cu Nicomede,iar pentru a îl denigra au lansat zvonuri conform cărora Cezar şi cu regele Bitinian întreţineau relaţii homosexuale,  Cezar fiind poreclit de către ei, Regina Bitiniei”. La sfârşitul domniei lui Nicomede al IV, Regatul Bitinian a fost transformat în provincie romană.


Bitinia ca provincie romana


  Acest detaliu reprezentat de cucerirea Bitiniei de către romani este unul important deoarece el arată într-un mod clar faptul că o ţară înainte să fie cucerită militar, ea este încetul cu încetul supusă din punct de vedere economic. Noi românii trebuie să cunoaştem acest aspect, trebuie să ne cunoaştem istoria pentru a vedea unde am greşit pentru a îndrepta şi unde am făcut bine pentru a continua.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu