27 iulie 2012

Tracismul Macedonenilor - Tracul Alexandru cel Mare


 Cand vine vorba de importanta stramosilor nostri traci, un exemplu edificator il reprezinta imperiul macedonean. Si in acest caz influenta traca a fost decisiva, chiar daca se spune ca imperiul macedonean a fost unul grec. Iar pentru a demonstra veridicitatea spuselor mele trebuie sa ma intorc la originea poporului macedonean.
Polybios (istoric si om politic grec,cca 200 – 128i.H) spunea ca:

"Macedonians and Thracians were originally omogenes, i.e. people of the same nation, stock or race" (Polybios - Book XXIX.6.2.) .

 In traducere: "Macedonenii si tracii erau omogeni la origini, un neam, o rasa".
  Dar aceasta afirmatie poate fi perceputa ca generala , din aceasta cauza voi prezenta „problema” originii macedonene si din punct de vedere etnic.
  In secolul 6.i.H componeta etnica a statului macedonean era urmatoarea: 50% traci,30% iliri si doar 20% greci (in plus pentru cei ce nu stiu, ilirii erau un neam inrudit cu tracii, este adevarat ca Macedonia era un stat mai mixt insă ce este important de retinut este ca elementul tracic era dominant!) si avand in vedere ca in anul 439 i.H regatul macedonean este invadat de tracii lui Sitalces, iar independenta si-a castigat-o in timpul domniei lui Filip al-II-lea, care pentru a o obtine se casatoreste cu Meda, o printesa geta ( traca la randul ei ),fiica regelui Cothleas. Relatia dintre cei doi a fost una extrem de stransa deoarece atunci cand Filip a murit si Meda a trecut in lumea cealalta comitand suicid.

Filip al II - lea


 Dar acest comportament chiar daca pare ciudat, el reprezinta o traditie tracica.
 In cultura traca, barbatul putea sa isi ia mai multe neveste insa doar una, preferata lui , avea „onoarea”de a muri odata cu el . Ma indoiesc de faptul ca macedonenii ar fi capatat obiceiurile trace, din cauza ca ele erau puse in practica numai in grupuri restranse, nu erau expuse lumii exterioare ne-tracice. Raspunsul plauzibil este urmatorul : macedonenii nu au preluat obiceiurile trace deoarece ei deja le aveau! Iar asta demonstreaza apartenenta lor la neamul tracic.
 In al doilea rand, ca sa demonstrez aparteneta macedonenilor la neamul tracic, trebuie sa fac niste paralele legate de tactica militara.

Falanga


  Dupa cum am mai spus grecii foloseau tactici care includeau rigiditate si arma lor principala era infanteria grea, armele care erau utilizate de la distanta gen : arcurile si prastiile de asemenea nu reprezentau interes, iar cavaleria era folosita doar pentru recunoastere.
  De partea cealalta, macedonenii erau total diferiti, tacticile lor aveau caracter tracic deoarece : regiditatea era inlocuita cu mobilitatea, cavaleria avea un loc fruntas (pana si grecii spuneau ca aceasta era formata din "barbari" ) si in plus purtau coifuri si armuri trace, peltastii si prastieri aveau de asemenea un rol important(tracii erau considerati cei mai letali sulitasi,iar peltast insemna sulitas), comandantii de falanga macedoneana aveau coifuri incovoiate tipice pentru traci, iar infanteristii din componenta falangei pe langa lance, in lupta de aproape foloseau Romphaia, sabia curbata arma de asemenea specifica tracilor (se stie ca grecii foloseau sabii drepte!).


Calaret macedonean


  Pentru scepticii care ar putea spune ca acel tip de armura nu era trac, atunci sa verice specificul armurii grecesti, care oferea protectie insa limita mobilitatea, in contrast cu acest tip de armura, cea traca era confectionata din solzi de hotel captusiti cu piele groasa. Exemplu cel mai elocvent il reprezinta armura purtata de catre împaratul tracilor uniti,Alexandru Macedon.

Alexandru cel Mare


   Intr-un spirit realist Nicolae Iorga, marele nostru istoric, spunea ca " nenorocul ni se trage de la Alexandru cel Mare, care în loc sa-si ridice privirile spre Miaza-noapte si sa uneasca toate neamurile tracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lasat atras în orbita civilizatiei mediteraneene si, ajuns în culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia . Tracii care, dupa spusa lui Herodot, erau ”cel mai numeros popor” au pierdut, prin Alexandru, singura lor sansa de a intra în istoria universala ca factor autonom ".
  Ei au contribuit la facerea Istoriei, dar în numele altora: în numele Imperiului Roman sau al Bizantului, prin împaratii pe care i-au dat cu prisosinta atat Rasaritului cat si Apusului. Dar Nicolae Iorga a înteles admirabil consecintele îndepartate ale gestului lui Alexandru Machedon: uriasul rezervor de oameni, energii si mituri pe care îl constituia spatiul balcano-carpatic, nu si-a mai putut gasi de atunci prilej de a intra masiv si de-sine-statator în Istorie. Politiceste Tracii au pierit fara urmasi…insă după cum bine stim ei există si azi.

Razboinici macedoneni


   Este interesant cum inainte (ma refer la secolul 4.i.H) grecii ii considerau pe macedoneni barbari, iar acum, in prezent isi aroga apartenenta macedoneana.
Se stie ca grecii utilizau termenul de „barbar”pentru cei de alta natiune! Acum partea amuzanta este urmatoarea, cei care ii considera pe macedoneni, greci, spun ca de fapt grecii ii considerau pe macedoneni semi-barbari! Este bine de stiut ca notiunea de semi-barbar nu exista!

   Insa aceasta „grecizare” a macedonenilor este promovata si mediatic, filmul Alexander straduindu-se sa para „true”. In cadrul filmului,inainte de batalia de la Gaugamela, 331, Alexandru Macedon din film, isi imbarbata soldatii spunandu-le sa lupte pentru Gloria Greciei!?!?, asta este doar una dintre marile greseli ale filmului.
   In cadrul aceluiasi film producatorii au facut”greseala” de ai imbraca pe soldatii macedoneni in uniforme specifice macedonenilor, iar cei care vor sa se convinga de veridicitatea spuselor mele trebuie doar sa priveasca cu atentie costumatiile soldatilor macedoneni din film si sa faca o comparatie intre ele si costumele trace, facand aceasta comparatie veti observa ca nu exista diferente.

   In primul rand Alexandru Macedon putea sa spuna doar : Glorie Traciei sau Glorie Macedoniei! Mi se pare ciudat ca un imparat sa strige inainte de o mare batalie numele unui popor care pe langa faptul ca odata cu moartea tatalui sau s-a razvratit si in plus fata de acest lucru,un imparat nu striga pe campul de lupta numele unei natiuni infrante de el! Este absurd!
   In plus grecii tineau atat de mult la Filip al II-lea,implicit la Macedonia incat,dupa moartea acestuia s-au rasculat impotriva macedonenilor sub conducerea lui Demostene (384 – 322.i.H) incercand sa-l detroneze pe noul incoronat, Alexandru, viitor cel Mare (356 – 323.i.H).

 Este interesant cum inainte grecii luptau impotriva macedonenilor, iar acum si-i revendica ,iar tracii cei care nu acceptau sa fie sub sceptrul unui alt neam, au insangerat campurile de lupta de la Issos (333.i.H),asediul Tyrului (332.i.H) si nu in ultimul rand Gaugamela (331.i.H) pentru victoria macedoneana.
 In concluzie macedonenii erau un popor trac cu influente grecesti,nu invers, Noi Românii trebuie sa fim mandrii de stramosii nostri traci si sa le urmam exemplul!!

2 comentarii:

  1. Rog pe D-na Zoe Petre sa citeasca cele de mai sus si sa semneze pentru luare la cunostinta.Demult, pe cand venea la Constanta (pe timpul vacantei de vara) cu tatal sau, care era arheolog, si-si mai petrecea timpul pe la fostul restaurant Continental cu 'gasca' de constanteni, era sa ne scoata ochii, cand prietenul meu Perdichi, macedo ruman, a afirmat ca Sandu Macedon era de-ai lui. Ori, alde Perdichi erau make originali. Dupa Alexandru, rege al Macedoniei a fost Perdicas (un Perdichi mai vechi). D-na Zoie Petre e romanca doar in acte, in realitate e urmasa de fanarioti. (Fanarioti=persoane de etnie > sau < greci, dar cu o foame in gat de i-a speriat pe bietii romani cam vreo suta de ani, care ajunsi pe la noi pe posturi de raspundere isi carau toate rudele lor aici, si unii au mai ramas si azi)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţi străini în acte se dau români, însă există şi în acest caz există excepţii . Mai rău este când anumiţi români de sânge se înstrăinează .

    RăspundețiȘtergere