2 mai 2012

Zeii Traci

          Gebeleizis - Era reprezentat ca un bărbat chipeș, uneori cu barbă. Fulgerele și tunetele erau manifestările sale. Uneori apare așezat pe tron, sau în chip de călăreț, cu un arc în mâna stângă însoțit de un șarpe care coboară spre capul calului și de un vultur cu corn care ține în cioc un pește iar în gheare un iepure.
                     Se spune că atunci când tuna şi ploua,tracii ieşeau afară şi trăgeau cu săgeţi în cer pentru a îi mulţumi zeului.






            Darzelas - este zeul trac al sănătăţii
 
       Cybele - era o zeitate de origine frigiană ( tracă ), considerată drept Magna Mater ("Marea Mamă a Zeilor"), zeița peșterilor și a Pământului în starea sa naturală și protectoare a vegetației, adorată pe culmile munților. Domnea peste animalele sălbatice, fiind și protectoarea albinelor.

      Dionisos - era zeul trac al vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus.

                                                       
      Zibelthuridos - a fost zel trac al furtunii

      
        Sabazios  -    La traci zeul avea atributul htonic al șarpelui, fiind în același timp patronul solar al cailor. Ca zeu venerat de neamul tracilor, neam care iubea cel mai mult caii, este numit de Sofocle în tragedia sa Tereus (fragmentul 523). Sanctuarele sale din munți aveau forma unei rotonde cu acoperișul deschis, care permiteau soarelui să lumineze altarele

.      Zamolxe -  a fost considerat de mulți autori români ca și zeul suprem din panteonul tracic. Unii consideră chiar că a facilitat convertirea geto-dacilor, priviți ca strămoșii neamului român, la creștinism.



        Bendis  - este o zeiță din mitologia tracă adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și poate ca zeiță magiciană. Unele reprezentări plastice (precum bustul de bronz de la Piatra Roșie) o arată cu sâni proeminenți, ceea ce conduce la presupunerea că era o zeiță adorată în primul rând de femei de aceea este probabil să fi fost patroana dragostei și maternității.
       Din ea grecii "au făcut" două zeiţe şi anume Artemis şi Hestia.



        Ares sau Pleistoros - era, potrivit lui Herodot (în scrierea Istorii, IX;119), un zeu trac adorat de către   tribul dac și de tribul "absinthi" (Apsintieni) ca zeu al războiului. Conform lui Iosephus Flavius (în lucrarea Antichități iudaice; XVIII,22) Pleistoros era zeul războiului la dacii pleistoi, căruia acești traci îi aduceau jertfe omenești.Preoții erau recrutați dintre nobili, o parte dintre aceștia fiind războinici.

   
                 

2 comentarii:

  1. Foarte frumos lucrat! Multumim pt postare!

    Pacat totusi ca nu L-au cunoscut pe Dumnezeul Adevarat - Dumnezeul Vechiului Testament, care i-ar fi mantuit privind in viitor, spre Hristos, care a platit pentru pacatele noastre.

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate ! Multumim pentru apreciere !

    RăspundețiȘtergere