5 mai 2012

Împărații traci ai Romei IV - Aurelian


  Dacă adversarii noștri vor să ne închidă ochii și să facă din noi niște ființe ușor de manipulat, trebuie să ripostăm, să le arătăm că suntem mult mai puternici și înțelepți decât ei.
  Acești indivizi sunt speriați de perspectiva unei istorii adevărate, care să arate cât de glorioși au fot strămoșii nostril traci, adversarilor noștrii le este frică deoarece poporul roman odată ce a aflat de strămoșii săi glorioși va incepe să iși schimbe părerea despre el și va începe să meargă pe treapta evoluției.
  Adversarii românilor vor să îi convingă de faptul că nu sunt capabili deoarece se tem de capabilitatea românilor și din această cauză vor să îi înfrângă la nivel psihologic, dar asta nu se va intampla deoarece românii vor afla adevărul despre strămoșii lor și adevărul despre capacitatea remarcabilă pe care o au în toate domeniile !
  Al 4-lea împărat trac devenit împărat al Romei a fost Lucius Domitius Aurelianus Augustus ( 215 -275 ), care a condus între 270 – 275, cunoscut sub numele de Aurelian.
  Aurelian s-a născut în Serdica ( actuala Sofie ) într-o familie modestă. Cei care vor să știe de unde provine Tracismul lui Aurelian trebuie să fie informați de faptul că în zona din jurul orașului Serdica trăiau triburile trace ale moesilor și ale dentheletailor.
   În anul 235 la vârsta de 20 de ani Aurelian intră în armată, datorită curajului de care dădea dovadă în luptă, a căpătat reputația de mare războinic.
 Prin ambiție și persevernță  reușește să urce pe treptele ierarhiei militare,iar în 267 la vârsta de 52 de ani devine lider al cavaleriei.
 Exemplul lui Aurelian este unul foarte bun deoarece el a reușit să evolueze prin muncă,ambiție și răbdare, iar succesul vine la oamenii care îl merită și luptă pentru el!
 În anul 268 , cavaleria condusă de către acest brav trac i-a adus victoria de la Naissus împăratului Claudius.
  În anul 270 după moartea împăratului Claudius, începe lupta pentru putere dintre Aureolus și Gallienus, dorița lor de uzurpare nu a avut succes deoarece s-a întâmplat exact cum spune o vorbă populară : Când doi se ceartă al treilea câștigă, în acest caz, al treilea a fost Aurelian care a fost proclamat împărat de către soldați.
   Perioada în care Aurelian a preluat comada imperiului a fost una extrem de dificilă deoarece estul imperiului a fost cucerit de către regatul Palmirei condus de Zenobia,iar în vest imperiul Galic secesionist fondat de către Postumus.
 Pe lângă aceste probleme,imperiul se afla sub amenințarea invaziilor.
  În anul 271 Aurelian a fost înfrânt de către Jothungi în bătălia de la Placientia, dar nu s-a lăsat și a refăcut armata pentru o noua confruntare la Fano, în care soarta armelor le-a fost potrivnică Jothungilor, care au început să se retragă, dar Aurelian nu a uitat de faptul că au încumetat să îl înfrunte și i-a atacat în timp ce se retrăgeau, distrugându-le complet armata în bătălia de la Pavia.
  Anul următor, oștirea condusă de Aurelian înfrânge armata palmireză în bătălia de la Immae, bătălie câștigată cu ajutorul  unei capcane tactice pe care generalul Zabdas, liderul forțelor palmireze nu a anticipat-o.
  În anul 272 are loc a doua luptă între romani și palmirezi,luptă în care victoria romană este totală, iar Aurelian o capturează pe regina Zenobia.
 După ce reușește să infrâgă pericolul din Est, Aurelian se întreapă către vest, unde înfrânge oștirile alemanilor,goților și carpilor.
  În anul 274, în bătălia de la Chalons, Aurelian îl înfrânge pe împăratul Tetricus, al împeriului Galic, ca mai apoi să alipească regiunea vestică și să refacă Imperiul Roman.
  Un alt aspect important legat de Aurelian a fost reprezentat de faptul că nevasta sa, Ulpia Severina provenea din tribul Trac al bravilor Daci.
 În anul 275, datorită lui Aurelian , tribul Trac al Dacilor își recapătă independeța deoarece Aurelian retrage legiunile la sud de Dunăre unde fondează provincia Dacia Ripensis.
 Domnia acestui brav trac s-a terminat într-un mod brutal deoarece Aurelian a murit asasinat de către un trădător, însă  moștenirea politică și economică a lui Aurelian i-a influențat și pe alți Traci care au condus Roma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu