16 martie 2012

Știați că : Ioan Cassian strămoșul nostru a Creștinat Galia


Misterele istoriei există în aceiași măsură încât doar adevărații istorici le expun.Din puncul meu de vedere este datoria fiecarui istoric autohton să prezinte eroii și oameni de cultură care s-au născut pe pământurile noastre.
Mă întreb cam câți români știu că pionierul religiei Creștine în Galia a fost un Trac romanizat?
Unde au stat de strajă experții” în domeniu?
Dar asta nu contează acum,singurul lucru care contează cu adevărat este reprezentat de informarea celor care vor să afle adevărul.
 Ioan Casian (n. circa 360, Casimcea  - d. 435) a fost unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai literaturii și monahismului apusean din sec. IV și V, fiind cinstit ca sfânt părinte al Bisericii Universale.
 El ajunge în anul 415 ajunge în Galia acolo unde contiună opera sfinților Policarp și Irineu de Lyon.
 La Marsilia înființează două mănăstiri, una de bărbați și alta de femei: Mănăstirea „Sfântul Victor” și Mănăstirea „Sfântul Salvator”. Organizează viața mănăstirească după modelul mănăstirilor din orient cu adaptările necesare locului. Prin aceasta Casian e un factor de legătură între cultura patristică a răsăritului și cea a apusului. Este considerat unul dintre cei mai mari promotori ai monahismului occidental, deși viață monahală exista în lumea latină și înainte de el.
Din opera lui Ioan Cassian se cunosc trei mari lucrări :
Despre așezămintele cenobiților (mănăstirești) și despre remediile celor opt păcate principale (în latină De institutionis cenobiorum et de octo principalium vitierum remediis libri XII), cca. 420.
Colațiuni sau convorbiri cu Părinții, „Colationes patrum cca. 428.
Despre Întruparea Domnului, contra lui Nestorie (în latină De incarnatione Domini contra Nestorium), cca. 430, lucrare apologetică polemică în 7 cărți, redactată la cererea arhidiaconului Leon, devenit, mai târziu,papă al Romei.
 Este important să știm că strămoșii noștri Traci nu au fost niște barbari ignoranți ci ei au jucat un rol important în propagarea Creștinismului în Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu