21 decembrie 2011

Istoria se ține de farse - Werner Goldberg


   Nu de puţine ori istoria a demonstrat cât de ciudată şi absurdă poate fi . Dar poate în această ciudăţenie a istoriei se ascunde tocmai misterul care o învaluie şi frumuseţea care o defineşte.

    Din punctul meu de vedere,  istoria trebuie privită în doua moduri:

1) istoria trebuie privită ca o lecţie a trecutului, lecţie care trebuie învăţată pentru a vedea unde au fost comise greşeli şi unde s-a acţionat bine;

2)  istoria trebuie privită de asemenea ca un univers „kafkian” (Franz Kafka 1883-1924 a fost un scriitor german de origine evreiască, originar din Praga. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotească, stranie asupra realității, în care condiția tragică a omului este reprezentată parabolic şi absurd).



Werner Goldberg


   În cazul lui Werner Goldberg se aplică cel de-al doilea mod în care trebuie să fie privită istoria și destinul unui om .Werner Goldberg s-a născut pe 3 octombrie 1919 într-o familie mixtă,din partea mamei fiind german iar din partea tatălui fiind evreu. El a abandonat şcoala în 1935 pentru a deveni ucenic al companiei „Schneller und Schmeider”, o companie mixtă de încălţăminte, în cazul în care compania angaja oameni indiferent de apartenenţa etnică.

     În 1935, unchiul lui Werner se înrolează în armata germană iar la începutul anului 1938 Werner a servit în termen de şase luni în cadrul Serviciului de Reich a Muncii ale căror uniforme, astfel cum a amintit mai târziu Werner, "au avut o svastica pe banderolă". La data de 01 decembrie 1938 Werner au aderat la armata germană. A luat parte la invazia Poloniei de la 1 septembrie 1939, care serveşte alături de prietenul său din copilărie Karl Wolf cărui tată a fost un ofiţer de rang înalt al SS.

     La scurt timp după începutul războiului, fotografia lui Werner a apărut în ediţia de duminică a ziarului Berliner Tageblatt cu legenda "Soldatul german ideal". Ciudatul destin a ales ca modelul germanului ideal s-a fie reprezentat de un german pe jumătate evreu.

    După inedita apariţie în „Berliner Tageblatt”, în 1940 în urma armistiţiului cu Franţa, Werner a fost exclus din armata sub ordinul lui Adolf Hitler din 08 aprilie 1940, care a declarat că toţi Mischlinge (cei proveniţi din familii mixte) urmau să fie scoşi din evidenţele militare.

    El a revenit la fostul loc de muncă, care şi-a schimbat numele în Societatea Feodor Schmeiderobligat fiind să elimine numele Schneller datorită conotaţiei sale evreieştiWerner a jucat un rol din ce în ce mai important în cadrul companiei, obţinând contracte pentru uniforme de armata şi marina. El a participat, de asemenea la consiliul Reich-ului Muncii Şcoala (Reichsaussschuss für Arbeitsstudie), unde a fost unul din cei 4 din 80 de studenti care au trecut testul pentru a deveni un profesor REFA. Apoi a devenit un lector Muncii Studii privind Consiliul de afaceri pentru îmbrăcăminte. El continuând această muncă şi după război.

   Povestea lui Werner Goldberg a fost spusă în anul 2006, în documentarul „Soldaţii evrei ai lui Hitler”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu